Bram med myror i brallorna

bramFolkets bio har plockat in något så ovanligt som en nederländsk barnfilm som handlar om en ung pojke vid namn Bram med förmodad Adhd, även om de aldrig nämner någon diagnos och hans upplevelser av att börja i första klass.

Bram (Coen van Overdam) är en kreativ och mycket associationsrik sex-åring som är vetgirig och drömmer om att bli uppfinnare som vuxen. Han bor tillsammans med sin familj bestående av mamma, pappa och lillasyster. Bram ser fram mot att sommarlovet är över och att han äntligen ska få börja i första klass, men skolan fungerar inte alls som Bram hoppas och hans stele klassföreståndare magister Fisk (René Groothof) är inte det minsta intresserad av att förstå honom. Bram kan inte heller förstå varför han ska sitta still, ben vill ju röra på sig.

Trots att Bram fångar intresset från Liselotte (Isabelle Smit) som blir en av hans vänner då hon uppskattar Brams sätt att vara på, och snart vill han inte längre gå till skolan.

– Om du blir sjuk av skolan är du skolsjuk och då måste du få vara hemma, resonerar Bram för sig själv.

Men det är förstås ingen långsiktig lösning utan Bram övertalas av sin mamma att gå tillbaks till skolan fast hon ser att hennes son inte mår bra, vilket snart leder till konflikter mellan henne och maken.

Nu hade detta kunnat utvecklas till ett mört drama, inte minst med tanke på hur många föräldrar som hör av sig till föreningen och beskriver problem inom skolan, men nu rör det sig om en barnfilm så det är betydligt mer lättsamt. Därför är jag också mer förlåtande gentemot det femtiotalsideal där kvinnan är hemmafru och pappan arbetar.

Det finns också ett par otroligt fina scener mellan Bram och hans mamma Els (Katja Herbers) som förstår sin son och försöker hjälpa honom efter bästa förmåga.

Efter en incident där förvisso Bram är inblandad bryter Magister Fisk benet och den yngre vikarien Mark (Egbert Jan Weeber) kommer in och ser Brams rastlöshet och som bland annat låter alla barn ställa sig upp och röra på sig när han märker att Bram har svårt att koncentrera sig.

Utan att veta något om det nederländska skolsystemet, men lärs det verkligen ut att skriva med reservoarpenna fortfarande? Det är mycket möjligt att det bara ska symbolisera hur mossig magister Fisk är och hur illa skolan är anpassad för barn med Adhd.

Regissören Anna van der Heide lyckas också otroligt bra med att skildra den rika associationsförmåga som ett barn med Adhd kan besitta. Nästan allt som Bram stöter på kan han associera till något som både skildras underhållande grafiskt i filmen samtidigt som det visar på hur dåligt skolan är att tillvarata denna resurs, på samma gång visar filmen utan att problematisera för andra barn hur det är att leva med Adhd som barn, även om de aldrig nämner något om en diagnos i filmen.

Det görs inte speciellt många spelfilmer om Adhd, det mesta är dokumentärer och ofta skildrar de främst problem och utanförskap. Bram med myror i brallan (Brammetje Baas) är däremot en gemytlig barnfilm med ett lyckligt slut som jag absolut kan rekommendera till barn i nedre skolåldern och som även föräldrar kan se med viss behållning. Tyvärr slutar det sällan så lyckligt för många familjer i det verkliga livet…

Henrik D. Ragnevi

Filmen finns att köpa på DVD och på Prisjakt hittar du normalt lägsta pris.

SFI har gjort en Filmhandledning som vänder sig till skolor och filmen kan visas som skolbio.